Kuopion Saaristokaupungissa, Lehtoniemen Helmen asuntomessualueella Passiivikivitalot esittelivät kaksi omakotitaloa.

 

 

Passiivikivitalo Pekkarinen

“Eipä oikeastaan ollut edes tarkoitus lähteä rakentamaan taloa” Näin totesi Passiivikivitalo Pekkarisen tuleva asukas Jukka Pekkarinen perheensä uudesta kodista. Tutun rakennusliikkeen kautta avautunut mahdollisuus oli kuitenkin houkutteleva ja nyt Lehtoniemen Helmessä seisoo Kuopion asuntomessujen energiatehokkain omakotitalo. ”Tämä oli ensimmäinen kokemuksemme talonrakentamisesta. Päätöstä tehdessä avaintekijät olivat kivitalo, energiatehokkuus ja helppohoitoisuus. Passiivikivitalot tarjosi vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin samassa paketissa”, kuvailee ympäristöalan yritystä johtava Pekkarinen rakennusprojektin alkua.

Uutukaisen omakotitalon 140m2 tarjoaa hyvät puitteet myös nuoren nelihenkisen perheen harrastuksille. Takkahuoneessa voi ihailla ulkomaan matkoilta mukaan tarttuneita tuliaisia ja autotalli toimittaa varikon virkaa motocrossia ajaville perheen pojille. Lopullinen muutto passiiviluokituksen ansainneeseen kotiin tapahtuu heti messuvilinän laannuttua. Mutta mitä suunnitelmia on tehty energiakustannuksissa säästettävien rahojen varalle? ”Asuntolaina ja perheen yhteiset harrastukset”, kuittaa Pekkarinen naurahtaen.

Pekkaristen messukoti syntyi yhteistyössä Passiivikivitalojen sekä arkkitehti Pekka Leskisen kokemuksen ja osaamisen pohjalta. Leskiselle suunnitteluprojekti oli omalla tavallaan ensimmäinen. ”Matalaenergiataloja on tullut suunniteltua, mutta tästä tuli ensimmäinen passiiviluokan talo”, Leskinen toteaa ja jatkaa: ”Passiivitavoite oli mielenkiintoinen ja positiivinen kokemus tavanomaisempaan suunnitteluun verrattuna. Tällainen työtehtävä vaatii todella huolellista perehtymistä energiatehokkuuteen.

Messuhankkeen myötä Leskinen kiinnostui energiaa säästävistä suunnitteluratkaisuista. Seurauksena arkkitehdin oma, piakkoin valmistuva uusi koti on myös Passiivikivitalojen käsialaa. ”Olen erittäin tyytyväinen valintaani. Muut vaihtoehdot eivät tuntuneet enää järkeviltä lähitulevaisuuden energiaratkaisut ja -säädökset huomioiden”, tuleva Passiivikivitalon omistaja huomauttaa. Lopuksi syvennytään pohtimaan vielä rakennus- alan tulevaisuutta, johon myös Leskiseltä löytyy näkemys: ehkä jo muutaman vuoden päästä kaikki rakennukset suunnitellaan ”passiivitasoisiksi” ja niihin on mahdollista lisätä energiaa tuottavia ratkaisuita"

 

 

Passiivikivitalo Tirkkonen

Kysyttäessä syitä oman kodin valinnan takana, vastaus tulee ammattirakentaja Markku Tirkkoselta empimättä: materiaalihelppoudesta se lähti. ”Nämä Passiivitriplot ovat kyllä seinien rakentamiseen äärimmäisen järkevä, nopea ja helppo materiaali. Apuvälineitä ei tarvitse yhtä paljon kuin perinteisten betonieristeharkkojen kanssa eikä laastinkaan levittämiseen kulu aikaa”.

Myös mukavuustekijät olivat tietysti tärkeässä roolissa tulevaa kotia suunniteltaessa. Ikävästä vedosta ja kylmän hohkasta haluttiin eroon. Yhdessä kevyen lämmitysjärjestelmän kanssa Passiivitriplot pitävät takuuvarmasti viileämpinäkin vuodenaikoina kylmän ulkona ja lämmön sisällä. Materiaali on myös kosteusriskitön. ”Ei siinä mitään mainospuheita tarvittu, kyllä Passiivitriplot kolahti samantien. Se oli sellainen Ahaa-elämys, muistelee Tirkkonen uuden Passiivikivitalonsa rakennusmateriaalin valintaa. ”Kun vielä mietitään nykyisiä ja varsinkin tulevia rakentamiseen liittyviä säädöksiä, passiivirakentaminen tulee varmasti lisääntymään tulevaisuudessa paljonkin”.

Ammattirakentaja on aikeissa aloittaa Passiivikivitalojen rakentamisen Kuopion alueella. Onko tarkoitus siirtyä tulevaisuudessa yhä enemmän juuri tähän suuntaan? ”Niin kuin Savossa sanotaan, katsotaan ja tehdään. Jos kysyntää on niin miksipä ei. Päätetään sitten, mihin suuntaan mennään. Passiivitriploja tullaan kyllä suosittelemaan käytettäväksi rakennusmateriaalina”.

Viimeisimmät uutiset

 • 14 touko

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo!

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo! Passiivikivitalot Nordic Oy ja Evesa Oy ovat solmineet yhteistyön, joka mahdollistaa yksilöllisten kivitalojen toteuttamisen oikeasti muuttovalmiina yhdellä…
  Lue lisää...
 • 14 helmi

  14.2 Tampere

  Torstaina 14.02.2019  klo 16:30 - 18:30 Ukkospuunkatu 14, 33870 Tampere (opastus paikalle Vuoreksen Puistokadulta) Tervetuloa Passiivikivitaloesittelyyn Tampereelle! Loppuvuodesta 2018 valmistuneessa…
  Lue lisää...

Ota yhteyttä

Passiivikivitalot
Areenakatu 7 lh. 1

37570 LEMPÄÄLÄ

0207 780 444

Löydät meidät myös Facebookista!

asiakaspalvelu(ät)passiivikivitalot.fi

 

 

 

 

 

luotettava kumppani