Artikkelin hakemisto

Puuseppä Saul Kärkkäinen oli aina ajatellut rakentavansa perheelleen puutalon. Kärkkäinen vaimoineen tutustui Passiivikivitaloihin ensimmäisen kerran Helsingin Omakoti -messuilla v. 2012. Mieleen jäi energiatehokas, budjettiin sopiva kivitalo, jonka ilmeisimmin pystyisi rakentamaan yksin. Kivitalon rakentaminen ei ollut koskaan edes käynyt puusepän mielessä, mutta mitä enemmän hän Passiivikivitaloihin tutustui, sitä enemmän hän innostui.

Heti messujen jälkeisellä viikolla Kärkkäinen haastatteli muutamaa itserakentajaa, joiden ajatukset tukivat Kärkkäisten saamaa mielikuvaa, ja perhe pyysi tarjouksen omasta Passiivikivitalosta. 

Päätös syntyi jo seuraavalla viikolla. - Valitsimme Passiivikivitalon, koska halusimme kustannus- ja energiatehokkaan kodin, jonka pystyn rakentamaan itse. Kyllä kivitalo on vaan kivitalo! 

Passiivikivitalojen rakennuskonsepti oli Kärkkäiselle tuntematon, ja siksi hän varmistuakseen omasta ammattitaidostaan kävi Passiivikivitalojen pystytyskoulutuksen kaksi kertaa. 

Kärkkäisten uuden kodin runko pystytettiin ilman suurempia ongelmia,  ja apuvoimiakin tarvittiin vain muutaman kerran. - Talon muoto teki jotkut asiat hieman haastavammaksi tehdä yksin, mutta itsepä taloni suunnittelin, naurahtaa Kärkkäinen.

- Vaikka meille Helsingin Omakoti -messuilla vakuutettiin, että pystyisin rakentamaan kivitalon yksin ja että saisin sen valmiiksi vuoden aikana, en sitä olisi ikinä uskonut, sanoo Kärkkäinen.  - Myyjät ovat kuitenkin aina myyjiä ☺. Mutta rakentaminen sujui juuri niin helposti kuin meille lupailtiinkin.

 Alunperin puutalolle laskettu rakennusbudjetti pysyi aika lähellä suunniteltua.  - Ei Passiivikivitalon rakentaminen mitään miljoonia vaadi. Päinvastoin, tämä on näkemykseni mukaan hyvinkin edullinen tapa rakentaa, toteaa Kärkkäinen.

 


10 kuukautta onnistuneesti turvakengät jalassa

Passiivikivitalo.KärkkäinenKymmenen kuukautta on nyt kulunut siitä hetkestä, kun kävin ensimmäistä kertaa kääntämässä lapiota tontilla. Mennyt vuosi on ollut aika rakennuspainotteinen, mutta on tässä onneksi keritty viettämään aikaa perheenkin kanssa – siis muuallakin kuin työmaalla :)

Tuleva kotimme on nyt siinä vaiheessa, että lapset ovat jo alkaneet kyselemään asiasta. ”Muutetaanko me Isi uuteen kotiin jo ennen kesää?” Vastasin, että kyllä me muutetaan :) Olemme ajatelleet, jos pääsisimme uuteen kotiin huhtikuun aikana.

Talomme oli ensimmäinen Passiivikivitalo tässä kaupunginosassa ja sen kyllä huomasi. Varsinkin aluksi riitti viikoittain kiinnostuneita ohikulkijoita ja ihmettelijöitä. Olen myös kuullut, että muutama ohikulkija on aloittamassa keväällä rakentamaan Passiivikivitaloa. Nyt huomaan, että Passiivikivitaloja alkaa nousemaan ympäristöömme enemmänkin. Pätevän kirvesmiesporukan käsissä tällainen talo nousee vielä paljon omaani nopeammin, vaikkakaan en halua ylikorostaa nopeutta rakentamisessa, ettei se nouse laadun edelle. Siskoni on myös rakennuttanut Passiivikivitalon. Hän on asunut puolivuotta perheineen talossa ja tyytyväisiä ovat olleet. Sellaisen huomionarvoisen seikan olen siskoltani kuullut, että toisin kuin naapuruston kivitaloissa, heillä ei ole ollut ongelmia kännykän kuuluvuudessa. Se johtuu pienemmästä raudoituksen tarpeesta talon rungossa.

Oman talomme julkisivut tulivat pientä viilausta vaille valmiiksi syksyllä. Talon julkisivut rapattiin jo loppukesästä, noin puoli vuotta sen jälkeen kuin olimme aloittaneet projektin. Tämä rakennustapa mahdollistaa sen, ettei rungon kuivumista tarvitse odottaa, ja sisään muuttomme jälkeen ei rappaustelineitä enää tarvitse rakentaa talon ympärille. Sisäpuoliset tasoitetyöt olen saanut nyt valmiiksi ja muita sisätöitä tehdään parhaillaan.

Työt ovat sujuneet ongelmattomasti ja voimanikin on riittänyt. Talo valmistuu yhdenkin miehen voimin ihan mukavaa vauhtia. Vaimoni rooliksi projektissa on nyt muodostunut kirjanpitäjän ja laskunmaksajan hommat, ja pidänkin hänen panostaan taustajoukoissa yhtä tärkeänä kuin omaani. Uskon kuitenkin, että rouvalla on jo kova polte päästä tapetointi- sekä sisustushommiin ja lapsilla vähän maalailemaan huoneitaan.

Muutama vuosi sitten en olisi uskonut, että yksi mies, joka ei varsinaisesti ole edes alan ammattilainen, voi tosissaan rakentaa perheellensä noin vuodessa laadukkaan passiiviluokan kivitalon. Helsingin Omakoti –messuilla Passiivikivitalojen osastolla meille kerrottiin sen olevan mahdollista, ja vaikka myyjien puheet usein ovatkin vain myyjien puheita, on todettava, että tässä juuri liioiteltu.

On kulunut kutakuinkin vuosi siitä,  kun kävin Passiivikivitalojen pystytyskoulutuksen. Annan suuren arvon sille, että talokaupan yhteydessä on mahdollisuus saada tällainen pikakoulutus ja ohjeet talon pystytykseen. Ainakin itselleni, tuo koulutus ja tieto siitä, että tukea on tarvittaessa saatavilla, antoi rohkeutta lähteä rakentamaan yksin jotain sellaista mitä en ollut ennen tehnyt! Koulutus antaa hyvät eväät, vinkkejä ja tietoa rakennusprojektin läpiviemiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on muun muassa talon tiiveysasiat, mitkä ovat ensisijaisen tärkeitä passiiviluokan talossa. Nämä asiat eivät olleet minulle millään tapaa tuttuja entuudestaan. Taloomme tehtiin tiiveysmittaus tammikuun lopulla ja talomme sai ilmanvuotoluvuksi 0,2, mikä on erinomainen arvosana. Vähän meillä jäi vielä parantamisen varaakin, kun sähköputkien läpivientejä ei oltu vielä tiivistetty.

S.Kärkkäinen

En näe siis mitään syytä miksi en voisi kannustaa näppärää, päättäväistä ja etenkin motivoitunutta perhettä ryhtymään passiivikivitalorakentajaksi.. vaikka itse! Toki nykymaailmassa, jossa on mahdollista ja on totuttu saamaan kaikki valmiina, aikaisin keväällä yksinään vielä lumisessa montussa kaltaiseni passiivitriploja nakkeleva mies saa äkkiä kylähullun maineen :)

Kevyt Passiivitriplo on helpottanut huomattavasti minun työtaakkaani, ja runkovaiheesta selvisin todella vähin työkaluin ja ennen kaikkea nosturia tarvittiin kaksi kerroksisessa talossa vain ontelolaattojen ja kattotuolien nostoihin. Sähköjen ja putkien upottaminen triploon on osoittautunut selvästi nopeammaksi, edullisemmaksi ja mielekkäämmäksi kuin betoniharkkoon. Kipsilevytkin voi liimata suoraan harkkoon saneerauslaastilla eikä ruuveja tarvita, muilta osin sisätöihin seinämateriaali ei oikeastaan vaikuta – ne tehdään kuin missä tahansa talossa.

Passiivikivitalot on noussut kuulemma Suomen kolmanneksi myydyimmäksi kivitaloksi, enkä ihmettele. Ihmiset tulevat kuitenkin koko ajan valveutuneemmiksi energian kulutuksen ja ympäristöasioiden suhteen, ja uskon vakaasti kosteusturvallisen Passiivikivitalojen olevan erittäin vahvoilla tässä kilpailussa.

Meidän rakennusbudjettimme on erittäin tiukka ja se on pysynyt aika lähellä sitä mitä olimme laskeneet. Ihan budjetissa ei pysytä, mutta ei Passiivikivitalon rakentaminen todellakaan mitään miljoonia maksa. Päinvastoin, kyllä tämä on käsitykseni mukaan erittäin kustannustehokas tapa rakentaa. Ensinhän suunnittelimme puutaloa, eikä sen vaihtaminen Passiivikivitaloksi ole juurikaan muuttanut kustannuslaskelmia. Toki se, että teen lähes kaiken itse, on oleellisesti laskemassa kuluja.

Olen suositellut Passiivikivitaloja alusta alkaen ja voin kyllä suositella jatkossakin. Sanotaan näin, että tässä matkan varrella ei ole tullut esille mitään sellaista, mikä olisi horjuttanut uskoani tähän rakennustapaan. Kaikki näyttää silmissäni edelleen yhtä positiiviselta ja olen ollut hyvin tyytyväinen päätökseeni siitä alkaen kun sen tein. Kaikki on sujunut tosi hienosti :)

- Puuseppä S. Kärkkäinen


Miten puuseppä päätyi Passiivikivitaloon

krkkinen

Olimme puolisoni kanssa Omakotimessuilla Helsingin messukeskuksessa huhtikuussa 2012. Kiertelimme aikamme eri talotoimittajien ratkaisuihin tutustuen – enimmäkseen puutaloihin. Olen puuseppä ammatiltani, joten olen aina alitajuntaisesti ajatellut, että tottakai ensimmäinen taloni on puutalo. Olimme jo laittaneet oman asuntomme myyntiin, joten haaveenamme oli tulla puutalo kädessä pois messuilta.

Kuljimme Passiivikivitalon pisteen ohi ja jäimme mielenkiinnosta kuuntelemaan heidän tuote-esittelyä, koska rakennustapa oli meille täysin uusi. Mieleeni jäi energiatehokas kivitalo mikä olisi budjettiin sopiva ja pystyisin ilmeisesti rakentamaan sen yksin. Jatkoimme matkaa eri talotoimittajien esitteitä lisää keräillen.

Iltapäivästä jouduin myöntämään puolisolleni, että ei tätä päätöstä taidetakkaan ihan yhdessä päivässä tehdä. Illalla kävimme nukkumaan ja mielessäni pyöri vain epämääräisiä ajatuksia ja mielikuvia eri taloista. Passiikivitalojen ratkaisu jäi myös mieleeni, koska se tuntui kovin järkevältä. Nousin keskellä yötä ylös sängystä ja menin tutustumaan hieman lisää heidän rakennustapaan. En ollut ikinä edes ajatellut kivitaloa, mutta mitä enemmän luin tuotteesta, sen enemmän se herätti mielenkiintoni tuotetta kohtaan. Ynnäilin mielessäni ajatuksia siitä mitä oikeasti haluamme uudelta kodiltamme. Päätin yöllä, että haluan ehdottomasti tutustua lisää Passiivikivitaloihin.

Aamulla kerroin puolisolleni edellisyön kulusta ja otimme yhteyttä Passiivikivitalojen myyntipäällikköön. Sovimme tapaamisen samalle viikolle, jotta pääsisimme tutustumaan hieman lisää heidän taloihin Pääkaupunkiseudulla. Kävimme muutamalla heidän rakennustyömaalla haastattelemassa uusia passiivirakentajia. Rakentajien ajatukset tukivat myös meidän mielikuvaa tuotteesta, joten päätös oli tehty. ”Jos tarjous on budjetin mukainen, teemme Passiivikivitalon!”

Elokuussa teimme tonttikaupat ja piirsin ensimmäiset luonnokset talostamme ruutupaperille. Näiden perusteella Passiivikivitalot antoi tarjouksensa ja koska se vastasi odotuksia, sovimme kaupasta samantien. Arkkitehdin muokattua piirustukseni rakennusvalvonnan vaatimusten mukaiseksi, alkoi lupakäsittely ja puutalohaaveet olivat vaihtuneet tulevaisuuden Passiivikivitalon toteutukseksi. "Kyllä kivitalo on kuitenkin kivitalo". Rakentaminen käynistyi puolen vuoden lupakäsittelyn jälkeen keväällä 2013.

Muut rakennustavat eivät tuntuneet kohdallamme yhtä järkeviltä kuin tämä, ja koska haluan nimenomaan rakentaa itse, antaa Passiivikivitalot tähän erinomaiset välineet ja mahdollisuuden. Oleellista mielestäni on, että rakenne, LVI ja sähkösuunittelut kuuluvat Passiivikivitalojen pakettiin. Se luo yhtenäisen ja toimivan kokonaisuuden ja on rakentajan kannalta yksinkertaista. "Vaikea on keksiä yksinkertaisempaa ja näin kevyttä rakennustapaa joka sopisi vielä budjettiimme."

 

Rakentaminen alkoi kattavalla pystytyskoulutuksella

Halusin varmistaa oman ammattitaitoni passiivirakentamisesta, joten kävin Passiivikivitalojen pystytyskoulutuksen kaksi kertaa. Menin heti samana syksynä koulutukseen ja kertaisin vielä asiat keväällä juuri ennen rakentamisen alkua. En ollut ikinä tehnyt töitä vastaavan tuotteen kanssa, joten halusin tietää mitä teen.

Tulevan kotini tontti on paalutettu, perustukset tehty, runko nostettu ja kattotuolit asennettu. Taloni on kaksikerroksinen ja olen silti tehnyt käytännössä kaiken työn itse. Seinien valuun pyysin yhden henkilön avuksi ja ontelolaatta- sekä kattotuoliasennuksessa on apuna ollut kaksi kaveria. Talon runko on noussut pystyyn ilman suurempia ongelmia ja yksin tehtynä yllättävän nopeasti. Talon muoto on tehnyt jotkut asiat hieman haastavammaksi tehdä yksin, mutta itsepä olen taloni suunnitellut. Muun muassa rakennustelineiden asentaminen olisi voinut olla hieman helpompi tehdä apuvoimien kanssa - mutta sekin on mahdollista tehdä yksin. Lisäksi työ on ollut todella hyvää vaihtelua puutöille. Passiivitriploilla on ollut kiva rakentaa ja se on ollut vielä helpompaa kuin kuvittelin sen olevan.

- Puuseppä S. Kärkkäinen

Viimeisimmät uutiset

 • 14 touko

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo!

  Oikeasti muuttovalmis kivitalo! Passiivikivitalot Nordic Oy ja Evesa Oy ovat solmineet yhteistyön, joka mahdollistaa yksilöllisten kivitalojen toteuttamisen oikeasti muuttovalmiina yhdellä…
  Lue lisää...
 • 14 helmi

  14.2 Tampere

  Torstaina 14.02.2019  klo 16:30 - 18:30 Ukkospuunkatu 14, 33870 Tampere (opastus paikalle Vuoreksen Puistokadulta) Tervetuloa Passiivikivitaloesittelyyn Tampereelle! Loppuvuodesta 2018 valmistuneessa…
  Lue lisää...

Ota yhteyttä

Passiivikivitalot
Areenakatu 7 lh. 1

37570 LEMPÄÄLÄ

0207 780 444

Löydät meidät myös Facebookista!

asiakaspalvelu(ät)passiivikivitalot.fi

 

 

 

 

 

luotettava kumppani